Leibomen worden steeds populairder, en dat is niet gek! Leibomen bieden de perfecte groene oplossing voor privacy in de tuin. Ook geven de bomen vorm aan een tuin en nemen ze niet veel plek in beslag. Daardoor kunnen ze in zowel grote als kleine tuinen worden geplaatst. In dit blog gaan we je meenemen in 5 tips die je moet weten voordat je leibomen in de tuin gaat plaatsen. 

  1. Soort kiezen

Er zijn veel verschillende soorten leibomen, populaire soorten zijn de rode beukhaag, de beverboom, de moeraseik en de olijfwilg. Maar het is belangrijk om voor jezelf na te gaan wat voor kenmerken jij graag in een boom terug wilt zien en wat bij jouw tuin past. Om dit makkelijker te maken hebben wij een verzameling gemaakt van soorten leibomen en hun kenmerken!

Groenblijvende leibomen: Groenblijvende leibomen verkleuren tijdens de seizoenen niet, ze blijven het hele jaar door groen van kleur. Voorbeelden van deze bomen zijn de laurierkers en de olijfwilg

Herfstverkleurende leibomen: Deze leibomen nemen tijdens de herfst verschillende kleuren aan. Deze kleuren varieren in rood, oranje, bruin en geel, voorbeelden van deze bomen zijn de rode esdoorn en de amberboom. 

Bloesem leibomen: Aan deze leibomen groeien in het voorjaar prachtige bloesems waardoor de tuin wit of roze kleurt. Voorbeelden van deze bomen zijn de beverboom

en de sierkers.

Bladhoudende leibomen in de winter: Vaak vallen bij bomen in de winter de bladeren van de takken af. Bij een aantal leibomen is dit niet het geval. Voorbeelden hiervan zijn de groene en rode beuk.

  1. Plaats kiezen

Nadat je een leiboom hebt uitgekozen, is het belangrijk om na te gaan denken over de plaats. Bij de plaats uitkiezen is het belangrijk dat je gaat kijken wat voor functie de leiboom moet hebben. Plaats je de leibomen voor privacy? Plaats ze dan waar de meeste inkijk in de tuin is. Plaats je de leiboom om vorm te geven aan de tuin? Plaats ze dan waar ruimte is en waar de tuin meer aankleding kan gebruiken. Zorg er ook voor dat er genoeg plek zit tussen de leibomen zodat de wortels van de leibomen elkaar niet in de weg gaan zitten, de ideale afstand zit tussen de 3-4 meter.

  1. Wanneer is de beste tijd om leibomen te planten?

De beste tijd om leibomen te planten is tijdens de herfst of in het begin van het voorjaar. Het is belangrijk om te planten voor of nadat het heeft gevroren, anders kunnen de leibomen zo weer afsterven. De beste maanden om te planten zijn daarom ook februari en maart. In de zomer en winter planten is geen goed idee omdat de bodem dan vaak te droog of te koud is voor optimale groei.

  1. Leibomen snoeien

Nadat de leibomen zijn geplant en vol in bloei staan, is het belangrijk om de bomen op ten duur te snoeien om de optimale vorm te behouden. Als dit niet gebeurt zal de boom zijn oorspronkelijke vorm weer aannemen. Het is belangrijk om daarom de boom minimaal een keer per jaar te snoeien. De ideale tijd om de boom te snoeien is vanaf eind oktober tot en met begin februari, dit omdat de bladeren dan niet meer aan de boom zitten en het makkelijker is om zo vorm te geven aan de boom.

  1. Water geven

De laatste tip die we mee willen geven is dat de leibomen genoeg water nodig hebben voor een optimaal resultaat. Kort na het planten is het belangrijk om de boom genoeg water te geven voor optimale groei. In de droge periodes is het belangrijk om de grond om de leibomen vochtig te houden zodat ze niet uitdrogen. Pas wel op dat het niet te nat wordt, anders kan er wortelrot ontstaan.

Door deze stappen te volgen ben jij helemaal klaar voor leibomen in jouw tuin!