Woonverzekeringen roepen bij sommigen nog altijd een hoop vraagtekens op. Wie op zoek is naar een goede woonverzekering stelt zichzelf altijd de vraag, wat is de beste woonverzekering? In dit artikel nemen we die vraag onder de loep.
Wat is de beste woonverzekering?
Hier kunnen we geen kant-en-klaar antwoord op geven. Dit komt omdat woonverzekeringen ongelooflijk verschillend zijn. Er bestaat niet iets als één woonverzekering die garantie biedt voor allerlei zaken. Er zijn diverse woonverzekeringen die bepaalde dingen dekken. En daarnaast heb je ook nog eens de keuze uit diverse verzekeraars die je ieder jaar weer doodgooien met verschillende soorten aanbiedingen. We nemen daarom de meest voorkomende woonverzekeringen met je door, en dit zijn daarnaast ook de woonverzekeringen die het meest van pas komen in verschillende situaties.
De inboedelverzekering
De inboedelverzekering is onder de woonverzekeringen toch wel de meest bekende van allemaal. De inboedelverzekering is er om de inboedel te verzekeren. Wanneer er bijvoorbeeld wordt ingebroken, en een gedeelte van de inboedel wordt gestolen, dan kun je een deel van de schade terugkrijgen van de verzekering. Let er wel op dat je nooit alles terugkrijgt, je krijgt enkel het overgrote deel van de schade terug. Je kunt een bepaald bedrag verzekeren, en afhankelijk daarvan krijg je een gedeeltelijke schadevergoeding. Oververzekering of onderverzekering liggen hier vaak als gevaar op de loer. Zorg er dus voor dat je de zaakjes goed op orde hebt voor je een inboedelverzekering afsluit. TIP: Vooraf een inboedelverzekering vergelijken helpt je bij het maken van een keuze.
De opstalverzekering
De opstalverzekering dekt schade aan het huis zelf. Bij inbraak, storm of blikseminslag kan er schade worden veroorzaakt aan het huis. Deze schadesom kan al gauw behoorlijk oplopen, en het is niet fijn wanneer je dit allemaal uit eigen portemonnee gaat moeten betalen. Daarom is een opstalverzekering vaak wel iets wat van pas komt. Ook hier verzeker je een bepaald bedrag, meestal gericht op de waarde van het huis en de gemiddelde schade die er bij bepaalde situaties optreedt. Ook hier is het belangrijk om goed te kijken hoe het systeem in elkaar zit en wat er wel, en wat er niet nodig is. Dit om onder- en oververzekering te voorkomen.
De brandverzekering
Zoals de naam al doet vermoeden, is de brandverzekering een verzekering die schade dekt wanneer er brand ontstaat. Dit is handig omdat de inboedelverzekering dit niet dekt. Dus wanneer er brandschade ontstaat dan kun je niets terugkrijgen via de inboedelverzekering. De vraag is echter, hoe groot is de kans dat er bij jou thuis brand uitbreekt. Wanneer je bijvoorbeeld een rieten dak hebt dan is het handiger om een brandverzekering af te sluiten dan wanneer je een heel brandveilig huis hebt. Wanneer de kans er is dat er bij jou sneller brand uit breekt dan bij een gemiddeld huis, dan kan het handig zijn een brandverzekering af te sluiten.
De kostbaarthedenverzekering
De kostbaarhedenverzekering dekt net als de inboedelverzekering schade aan waardevolle spullen. Het verschil is echter dat deze verzekering ook buitenshuis geldig is en dus een bredere dekking heeft. Dus wanneer er buitenshuis om wat voor een reden dan ook schade ontstaat, dan kun je een vergoeding terugkrijgen van de verzekering. Dit geldt echter niet wanneer je de schade zelf opzettelijk veroorzaakt.