Als je van plan bent om een caferacer te bouwen dan heb je caferacer onderdelen nodig. Of dit nou gashendels zijn of knipperlichten. Of je koopt gewoon een omgebouwd model als je geen tijd hebt om er zelf een te bouwen. Caferacers zijn sportieve versies van standaardmotoren. Ze zijn hierdoor minder comfortabel, maar wel sportief voor de liefhebber.

Wat is een caferacer

Caferacers werden vaak gebruikt om van café naar café te racen. Het zijn lichtere en minder comfortabele varianten van de standaardmodellen. In de meeste gevallen werden deze zelf gebouwd, aangezien de fabrikant ze niet leverde. Doordat ze lichter zijn was het doel om minimaal 100 mijl per uur ermee te behalen. Ook werden vaak twee motoren gecombineerd tot een uitvoering. Een bekend voorbeeld hiervan is de Triton, een combinatie van de Triumph Bonneville met de Norton Featherbed frame. Er zijn vele fabrikanten die gespecialiseerd zijn in ombouwsets voor caferacers. Voorbeelden hiervan zijn Paul Dunstall en Rickman Metisse. Andere fabrikanten werken samen met de originele fabrikant zoals Bimota voor Ducati en Yamaha of Hyde voor Triumph. Tegenwoordig worden er modellen van caferacers geleverd die op de originele versies zijn gebaseerd zoals de Triumph Truxhton en de Moto Guzzi V7 racer. Een typische caferacer heeft een eenpersoonszadel, stuur met lage handvatten, kleinere tank en omhoogstaande (sport)uitlaten. Voor deze uitlaten kun je een db killer kopen. Hiermee beperk je het geluid om binnen de wetgeving te blijven.

Speciale evenementen voor caferacer liefhebbers

Er zijn speciale evenementen die georganiseerd worden voor liefhebbers van caferacers. In Nederland is er een caferacerdag in de Achterhoek. In België vind je meer evenementen zoals de Seventies Cycle Run in Eeklo, de jaarlijkse bijeenkomst in Leuven en vind je er twee clubs. Dit zijn in Denderstreek caféracerclub de T-Birds en in het Antwerpse Westmalle de d’Oolezoapers. In Nederland heb je de Road Rocket club. Over de jaren zijn er meer en meer liefhebbers bijgekomen van caferacers. Steeds meer en meer mensen hebben interesse in deze custom motorfietsen. Buiten Nederland en België vind je dan ook vele evenementen die in het teken staan van caferacers. Het zijn uniek gebouwde motorfietsen die de aandacht van velen over de jaren hebben getrokken. De subcultuur voor caferacers is ook in de afgelopen jaren flink gegroeid door de opkomst van diverse websites waar je vooral liefhebbers vind. Op deze websites kan je inspiratie opdoen of overleggen met andere liefhebbers als je opzoek bent naar een oplossing tijdens de bouw van je caferacer.