Is jouw huis klaar voor de vakantie? We geven je graag tips!

Is jouw huis klaar voor de vakantie? Heb je het licht wel uitgezet? Zijn alle ramen dicht? Zouden inbrekers zien dat je niet thuis bent? Heb jij er ook vaak last van, stress voordat je op vakantie gaat? Uit eigen ervaring weten we dat de laatste dagen voor je op vakantie gaat erg hectisch kunnen zijn. Zelfs de eerste paar dagen van je vakantie blijft de staat waarin je je huis hebt achtergelaten in je achterhoofd zitten. Dit wil je niet, je wil rust en lekker even ontspannen. Om jouw huis helemaal klaar voor de vakantie te maken hebben wij een aantal handige tips voor je. Ga deze checklist af en je kan zonder stress op vakantie. Lekker genieten dus!

Tip 1: Maak je huis grondig schoon voordat je op vakantie gaat

Laat je huis nooit rommelig achter als je op vakantie gaat. Door alles nog even grondig schoon te maken kan je zo maar spullen tegenkomend die je nog mee wil nemen. Daarnaast is het een heerlijk gevoel om na je vakantie terug te komen in een fris en schoon huis. Vergeet dus het beddengoed niet te vervangen, zet het vuilnis buiten en ruim je koelkast op. Laat de vaatwasser ook nog een laatste keer draaien zodat er geen servies in blijft zitten.

Schoon huis

Tip 2: Zet alle apparaten in je huis uit voor je vakantie gaat

Dit doe je met twee redenen. Ten eerste is het een stuk veiliger. Je moet er toch niet aan denken dat er door kortsluiting een stekker doorbrand en je huis binnen de kortste keren in lichterlaaie staat! Hetzelfde geldt voor de gas en waterkraan, draai deze dicht. Ten tweede is een slimme manier om energie te besparen. Mits je alles écht uitzet tenminste. De stand-by stand verbruikt stiekem nog best wat energie als je op vakantie bent. Het verstandigst is de stekker eruit trekken of de stoppen in de meterkast uit te zetten, dan zit je zeker goed!

Tip 3: Zorg dat de planten in je huis worden verzorgd

Spreek voor je op vakantie gaat met iemand af dat hij of zij de planten in je huis verzorgt. Het zou zonde zijn als ze geen water krijgen en uitdrogen. Maak er een win-win situatie van door aan te bieden dat jij ook de planten in hun huis verzorgt, als zij weg zijn. Help elkaar aan een fijne vakantie!

Kamerplant

Tip 4: Ventileer je huis voor je op vakantie gaat

Voordat je naar je vakantie bestemming vertrekt, is het aan te raden om alle deuren en ramen een tijdje open te zetten om het hele huis te laten ventileren. Dit is goed voor de planten en zorgt ervoor dat er geen vieze luchtjes in je huis blijven hangen. Let er wel op dat je alles weer goed afsluit! Laat nooit een raam op een kier staan, zelfs geen draai-kiepkozijnen. De vakantie periode is tevens de periode waarop de meeste inbraken plaatsvinden! Sluit je huis dus helemaal af voor je op vakantie gaat. Herhaal dit ventilatieproces nogmaals als je terug bent van vakantie voor een extra fris gevoel!

Tip 5: Ga de laatste dagen voor je vakantie creatief om met je eten

Op de dag dat je naar je vakantie vertrekt moet je koelkast zo leeg mogelijk zijn. Het is natuurlijk zonde is om eten weg te gooien. Ben daarom de laatste dagen creatief en zorg dat je zo veel mogelijk overgebleven ingrediënten in je eten verwerkt.  Kook dus op basis van kliekjes, op vakantie zal je nog genoeg lekker gaan eten. Koop bijvoorbeeld wraps, hier kan je al de overgebleven groenten en vleeswaren zo tussen stoppen!

Wrap

 Tip 6: Laat geen kleine waardevolle spullen en papieren achter

Denk bijvoorbeeld aan sieraden. Het kan geen kwaad om extra voorzichtig te zijn met deze spullen. Voorkomen is namelijk beter dan genezen. Vraag een vriend of vriendin of je deze spullen tijdelijk bij hen kan achterlaten terwijl jij op vakantie bent. Nog een handige tip is om hen een mailtje te sturen met daarin de bevestiging dat je de spullen daarheen hebt gebracht. Mochten ze toch bij je vriend/vriendin gestolen worden, dan heb je in ieder geval een bevestiging (voor je inboedelverzekering) dat ze daar ook echt lagen.

Tip 7: Laat aan je huis niet zien dat je op vakantie bent

Geef inbrekers geen aanleiding om eens een kijkje in jouw huis te nemen als je vakantie bent. Doe niet alle gordijnen helemaal dicht, haal de planten niet van de vensterbank en plak geen briefjes op de deuren. Doe de gordijnen wel een stukje dicht, zodat mensen die naar binnen gluren niet direct zien dat er niemand thuis is. Nog een andere fout die mensen steeds vaker maken is dat zij op social media verkondigen dat ze op vakantie gaan. Niet slim natuurlijk. Maak om dezelfde reden ook geen gebruik van geautomatiseerde reactiemails waarin staat dat je niet aanwezig bent. Geloof het of niet, inbrekers houden dat soort zaken bij.

Huis

Tip 8: Zorg dat je buren een reserve huis sleutel hebben als jij op vakantie bent

De kans is dan misschien klein, maar er is altijd een kans aanwezig dat er toch iets gebeurt in je huis, terwijl jij op je vakantiebestemming bent. In dat geval is het fijn om te weten dat er snel iemand in je huis kan. Vergeet ook niet je mobiele telefoonnummer af te geven, mocht je buurman of –vrouw deze nog niet hebben. Laat ook aan je vrienden weten dat er iemand is die op je huis past, zodat zij niet schrikken als ze iemand in je huis zien, terwijl jij op vakantie bent.

We hopen je met deze tips met een geruster gevoel op vakantie te laten gaan. Laat je leven in Nederland even helemaal achter je en geniet vooral van je vakantie!