De meeste mensen kennen het gevoel van onzekerheid wel. Zelfs de personen die het meest zelfverzekerd overkomen, zijn soms onzeker over zichzelf. Onzeker zijn over jezelf kan goed zijn, het is een teken dat je graag erkent wilt worden op wat voor manier dan ook. Helaas kan overmatig onzeker over jezelf een negatief keerpunt kunnen hebben. Er kan sociale angst ontstaan en dit kan zelfs de ontplooiing van je talenten in de weg zitten. Onzekerheid begint altijd klein en onverwachts maar je kunt al snel achterhalen wat het probleem is en hoe je ermee om kan gaan.

Waarom onzeker zijn over jezelf?

Je kunt onzeker zijn op verschillende manieren. Het kan zijn dat je niet tevreden bent met hoe je eruit ziet, of stoor je je aan iets wat met je karakter te maken heeft. Maar ook kan onzekerheid over jezelf ontstaan door je omgeving. Men voelt regelmatig onzekerheid op de werkvloer of op school omdat er niet genoeg erkenning is. Erkenning klinkt misschien op het eerste oog niet speciaal en geen reden voor onzekerheid, echter is erkenning de vierde universele behoefte van een mens volgens de Motivatietheorie van Maslow. 

Wanneer je onzeker bent, ben je bang dat je niet kan voldoen aan de verwachting van een ander. 

Waaraan herken je dat onzeker bent over jezelf?

Het is lastig om te beseffen dat je onzeker bent over jezelf. Toch ervaart elk persoon het op een andere manier. Je kunt er ‘s avonds wakker van liggen en continu aan het nadenken zijn over iets wat je hebt gezegd of gedaan. Je bent dan erg aan het piekeren over iets wat is gebeurd of nog moet komen. Je bent bang om fouten te maken of anderen in je omgeving teleur te stellen. Het kan ook zijn dat je niet minder sociaal of stiller bent en eenmaal minder durft te zeggen in gemeenschap. Je kunt onzekerheid makkelijk herkennen bij jezelf maar dus ook bij anderen. Het idee dat je weet dat je onzeker bent maar ook dat anderen dat kunnen herkennen, levert juist extra spanning op. Het werkt als een domino-effect

Hoe word je minder onzeker over jezelf?

Om onzekerheid tegen te gaan, is het belangrijk om de oorzaak ervan goed in kaart te kunnen krijgen.

  • “Waar ben ik onzeker over?”
  • “Waarom ben ik daar onzeker over?”
  • “Zijn er factoren die mijn onzekerheid erger maken?”

Deze drie vragen kunnen essentieel zijn om je onzekerheid goed in kaart te brengen. Oke, je bent erover uit: “Ik ben onzeker over mezelf”. Het lastige is nu om het op te gaan lossen. Want onzeker zijn los je niet even 1,2,3 op. Dit vereist veel zelfreflectie en omgaan met jezelf. Er zijn echter wel bepaalde denkwijzen en tips om het proces wat makkelijker voor jezelf te maken.

  1. Iedereen is wel eens onzeker. – Je bent lang niet de enige die piekert over jezelf of in elke situatie sterk in zijn schoenen staat. En dat is ook niet erg. Elk persoon is bezig met zijn eigen strijd achter gesloten deuren.
  2. Laat los waar je niks aan kan veranderen. – Piekeren over iets waar je letterlijk NIETS aan kan doen, heeft geen zin. Als je er wel iets aan kan doen, dan ga je ervoor. Maar zodra je niks aan de onzekerheid heeft het zo weinig zin om er aandacht aan te geven.
  3. Denk aan wat jou wel zeker maakt. – Iedereen heeft zijn sterke en zwakke kanten. Ook al denk je soms dat er niks positiefs is, is dat totaal niet waar. De ene manier hoe jij je haar doet of hoe jij iemand helpt, kan een kwaliteit zijn die jij misschien niet meteen opmerkt, voor een ander is dat iets waarom ze zo graag bij jou in de buurt zijn. Probeer datgene waar jij wel zeker over kan zijn, goed te omarmen.
  4. Hecht geen waarde aan de mening van anderen. – Deze tip kan misschien heel lastig zijn, maar je hoeft echt niet aan elke mening een waarde te hechten. Je zult nooit door iedereen gemogen worden en dat is ook niet erg. Je zal nooit iedereen tevreden kunnen stellen en dat zal ook niemand kunnen.
  5. Gedraag jezelf als een zelfverzekerd persoon. – Je kunt jezelf zelfverzekerder voelen als je je gedraagt als een zelfverzekerd persoon. Een positieve houding kan ervoor zorgen dat je zelf meer positief in je schoenen gaat staan. Onzekerheid en je lichaamshouding staan als het ware aan elkaar gekoppeld. Neem een positieve houding aan en vertel een verhaal waar je sterk van wordt!

Je bent een uniek persoon. Er is geen enkel persoon zoals jij. Hoe je lacht, droomt, denkt, lief hebt, niemand doet jou dat precies na. Het is tegenwoordig misschien makkelijk om onzeker te worden omdat er steeds meer van mensen gevraagd wordt. Neem een moment adempauze. Bij elk ding waar jij niet in uitblinkt, herinner jezelf aan waar je wel in uitblinkt en dat is wat jou speciaal maakt.