Een van de punten in de wereld van het motorrijden die de meeste motorrijders maar al te goed kennen, is de veiligheidsuitrusting. Bescherming is immers een uiterst noodzakelijk middel – of het nu in de stad is, op de weg of zelfs in de sport bij wedstrijden met een hoog prestatievermogen!

Hoewel veiligheidsuitrusting een hoge kostprijs heeft, zal kwaliteitsuitrusting je gedurende lange tijd beschermen. Speciaal met het oog op de veiligheid hebben wij dit artikel opgesteld met tips over wat je moet gebruiken als je op je motor rijdt. Kijk hier eens naar!

Zomerjassen

Veel jassen kunnen je lichaam benauwd maken, vooral op warme dagen. Er zijn echter verschillende modellen met speciaal gaas voor motorrijden. Als je de hitte niet erg vindt, biedt een leren jack de nodige weerstand tegen schuren bij een botsing.

Textiele motorjassen daarentegen bieden meer koel comfort voor warme dagen. Met de vooruitgang van de technologie is het mogelijk modellen te vinden met bescherming op de borst en in de elleboog, wat meer veiligheid biedt tijdens het rijden.

Winterjas

In dit opzicht is leer de meest aangewezen optie. Naast de beste schuurweerstand en het feit dat het een klassieker is, kan een goed lederen jack gedragen worden over een goede wollen trui en daarmee geschikt zijn om de kou te trotseren.

Vermijd uiteraard het dunne leder uit de gewone modewinkels en koop lederen jassen speciaal voor motorrijders!

Handschoenen

De eerste, bijna “geprogrammeerde” reactie van onze hersenen is om uit te reiken als we vallen – en dat kan veel pijn doen! Vooral wanneer je met hoge snelheid rijdt, kan de wrijving van de handen in contact met het asfalt leiden tot polsfracturen en diverse schaafwonden.

Daarom kan het dragen van handschoenen – in modellen vervaardigd van wrijvingsarme kunststof of leer- voorkomen dat de handpalm ernstig letsel oploopt. Bovendien hebben goede handschoenen een dempend systeem binnenin.

Er zijn verschillende modellen van titanium of kunststof, die de gewrichten en beenderen van de pols beschermen en uitstekend geschikt zijn voor de veiligheid.

Speciale broek

Bij een ongeval scheurt de spijkerbroek in ongeveer 0,4 seconde nadat een motorrijder de grond raakt.

Tegenwoordig zijn er versterkte motorjeans met stoffen die ontworpen zijn voor een aanzienlijke slijtvastheid. Draag tijdens het rijden geen spijkerbroeken die in warenhuizen zijn gekocht en niet voor motorrijders zijn ontworpen.

Helm

De helm is zonder twijfel het belangrijkste veiligheidsartikel voor een motorrijder. Het beschermt het hoofd bij een val en redt elk jaar talloze levens.

Bij de keuze van jouw helm, moet veiligheid een prioriteit zijn. Kies gecertificeerde modellen die strenge kwaliteitstests hebben doorstaan en probeer niet te bezuinigen op jouw aankoop, want jouw veiligheid hangt af van dit artikel.

Bovendien wordt aanbevolen de helm om de vijf jaar te vervangen, zelfs als hij nooit een schok heeft ondergaan.