Voor sommige mensen is het elke ochtend een gevecht met de wekker. De wekker wordt drie keer achter elkaar gesnoozed of je stapt met het verkeerde been uit bed. Dit kan een dagelijkse struggle zijn, maar gelukkig kun je zelf een ochtendmens worden. Geen geruzie meer met de wekker en zonder slecht humeur je bed uit!
Een avondmens zijn:
Als je geen ochtendmens bent, is het heel waarschijnlijk dat je een avondmens bent. Dit wordt bepaalt door je biologische klok en het zit dus echt in je. Avondmensen vallen moeilijker en ook later in slaap, wat als gevolg leidt dat ze ‘s ochtends slechter uit bed komen. Om te zorgen dat je een ochtendmens wordt, zou je je slaapritme moeten veranderen. Echter is dat niet het enige wat je moet doen om niet meer actief te zijn in de avond.
Voorbereidingen treffen:
De helft van het werk zit in het vooraf goede maatregelingen treffen voordat je naar bed gaat. Om een ochtendmens te willen worden, zal je echt op tijd moeten gaan slapen. Het is belangrijk om elke nacht zeven tot negen uur slaap te krijgen. Dus als je je hoeveelheid slaap wilt halen, zal je in de avond eerder te bed moeten gaan. Maar het is natuurlijk niet makkelijk om je ogen om 22:00 al te sluiten als ze normaal pas na 00:30 dicht gaan.
Telefoon: Stop een uur voor je bedtijd je telefoon weg. Het blauwe licht van je smartphone heeft invloed op je biologische klok en zal ervoor zorgen dat je moeilijker in slaap valt. Lees een uur van te voren een boek. Dit werkt ook nog eens ontspannend voor je hersenen.
Hydrateren: Drink voor het slapen een of twee glazen water. Tijdens het slapen, verlies je snel vocht. Water zorgt ervoor dat je gehydrateerd blijft. (Lavendel) thee is een natuurlijke oplossing om sneller slaperig te worden omdat het een kalmerend effect heeft. Koffie en andere cafeïnehoudende dranken kan je beter vermijden.
Klaarmaken: Zorg dat je jezelf al in de stemming brengt om te gaan slapen. Trek van te voren al je pyjama aan en zorg dat je verfrissend in je bed kan stappen. Hierdoor stimuleer je jezelf al op tijd je bed in te kruipen.
Heb geduld: Als je lichaam eenmaal in een bepaald ritme zit, is het moeilijk om daar zo snel verandering te krijgen. De eerste nachten zal je even naar het plafond staren. Zet door! Je traint je lichaam om eerder in slaap te vallen. Je lichaam heeft alleen een paar dagen nodig om zichzelf aan te passen aan het nieuwe ritme.
Voor in de ochtend:
De andere helft bij de hulp om een ochtendmens te worden, begint in de ochtend. Je kan goede maatregelen treffen in de avond, echter moet je motivatie hebben om er ‘s ochtends uit te komen. Deze motivatie kan je makkelijk creëren door kleine dingen te veranderen in je ochtendroutine.
Natuurlijk licht: Zet in de avond voor het slapen een gordijn open. Hierdoor valt er natuurlijk zonlicht in je kamer. Je wilt sneller je bed uit omdat het niet meer zo donker is. De zonlicht kan ook werken als een natuurlijke wekker.
De wekker: Onze wekker krijgt altijd de schuld, als die op tijd afgaat maar ook als we ons verslapen. Het wordt daarom tijd om onze wekkers een vriend te maken in plaats van een vijand. Je kunt beginnen met de snooze functie uitzetten. Het wordt zo minder verleidelijk om die in de ochtend aan te zetten. Want hoe vaker je het uitstelt om uit bed te komen, hoe moeilijker het ook wordt. Zet voor je wekker een leuk deuntje, zodat je op een plezierige manier gewekt wordt.
Plan je dag: Vanaf het moment dat je wakker wordt, is het fijn om al een plan te hebben over hoe je dag eruit zal zien. Dit helpt je met het meer georganiseerd zijn maar je kan hieruit ook motivatie halen voor de dag. Je weet waar je aan toe bent en je gaat ook sterker achter je motief staan om vroeg op te staan.
Kleine aanpassingen kunnen een grote bijdrage leveren aan het veranderen van je slaappatroon. Een ochtendmens worden zullen meerdere voordelen met zich meebrengen. Je krijgt in de ochtend meer gedaan en zult ook een actiever leven leiden. Het is in het begin zeker lastig om je patroon aan te passen, maar het is het zeker waard!