Een looprek kan een perfecte stap zijn om de onafhankelijkheid van senioren te stimuleren. Het erkennen en accepteren dat je een deze rek nodig hebt, is niet zo gemakkelijk. In veel gevallen geeft het aanschaffen van een rek de ouderen een gevoel dat hun vrijheid gedaan is, terwijl in realiteit het juist de vrijheid kan verruimen. Het helpt om uw denken over een rek te veranderen van een teken van ouder worden of van een handicap in een hulpmiddel waarmee u onafhankelijk en een gevoel van veiligheid kunt behouden. Een looprek kan namelijk het verschil maken tussen thuis blijven zitten en naar buiten gaan en mengen in sociale activiteiten.

Wat voor looprek moet je aanschaffen

Het aanschaffen van deze rek is duidelijk een andere taak dan het kopen van een nieuw kledingstuk. Om erachter te komen waar jouw eisen liggen, is het aan te raden om informatie op te vragen van een huisarts of fysiotherapeut. Ook kan een expert duidelijk vaststellen of het aanschaffen van deze rek een goede keuze is of niet. Wanneer je alleen bang bent om te vallen, maar erg gezond en flexibel bent, is het niet per se nodig om een looprek te kopen. Wanneer je merkt dat jouw stabiliteit achteruit aan het gaan is, kan een looprek dit verhelpen zodat jij alsnog jouw dagelijks portie aan beweging behaalt.

Het ontwerp van een looprek

Het standaard looprek is voorzien van vier poten die allemaal een rubberen onderstuk hebben. Deze rubberen onderstukken voorkomen dat jouw rek uitglijdt op gladde oppervlakken. Om het lopen gemakkelijker te maken zijn er tegenwoordig veel looprekken op de markt die voorzien zijn van wielen. Door de wielen hoef jij deze rek niet constant bij iedere stap op te tellen. Looprekken die voorzien zijn van vier wielen worden ook vaak rollators genoemd. Het model dat het beste bij jouw eisen past, hangt af van de flexibiliteit en kracht die je in jouw boven- en onderlichaam hebt, de situaties waar jij het looprekje voor nodig hebt. Wielen zorgen dat je makkelijker beweegt, maar er moet wel voorkomen worden dat het rek voor jou uit rent.

Veilig op pad met een looprek

Er komen soms opmerkingen voorbij dat senioren zijn gevallen door het onjuist gebruiken van een rek. Om dit te voorkomen is het verstandig om de tijd te nemen om het lopen te oefenen. Dit kan bijvoorbeeld tijdens het bezoek aan een fysiotherapeut, samen met een zuster of met begeleiding van een van jouw kinderen of kleinkinderen. De controle van een expert is erg belangrijk aangezien deze kunnen vaststellen welke lengte een goede houding stimuleren voor jouw lichaam. Neem de tijd om te wandelen met het looprek. Probeer tijdens het lopen zo recht mogelijk te staan. Wanneer je voorover duikt creëer je ongewenste druk op jouw rug. Houdt het looprekje stil terwijl jij jouw eerste stap zet. Daarna duw je jouw looprek voorzichtig vooruit.

Het onderhoud van een looprek

Controleer eens in de zoveel maanden de staat van jouw rek. Je wilt namelijk voorkomen dat jij met een rek op pad gaat die lijdt aan slijtage. Wanneer je jouw rek bij Podobrace bestelt, heb je de keuze uit verschillende formaten die je kunt afstemmen op jouw lichaamsgrootte.