Met hardlopen verbrand je ongeveer 1 kcal per kilo lichaamsgewicht per kilometer. Het is een kosteloze manier om in beweging te blijven. Bij gewichtsverlies is hardlopen de ideale manier om kilo’s te verliezen. Maar na vijf minuten rennen, worden de benen al zwaarder en voel je al dat je buiten adem bent. Dit kan erg demotiverend zijn, omdat je graag lange afstanden aan een stuk door zou willen hardlopen. Gelukkig kan je met enkele voorbereidingen en tips, al veel meer halen uit je training en beter presteren!

Voeding

Voordat je gaat hardlopen, is het verstandig voedsel te eten die je genoeg energie zullen leveren. Je hebt brandstof nodig om te presteren. Als je voor een lange ronde gaat, 60 minuten of langer, is het verstandig om twee uur van te voren simpele koolhydraten te eten. Deze type koolhydraten kunnen makkelijk en snel omgezet worden in energie.
Voor een rustig rondje hardlopen kan je een normale maaltijd eten, op het vaste tijdstip als normaal. Het is aangeraden om iets te eten rijk aan eiwitten en complexe koolhydraten.

Hardloopschoenen

Je oude gympen uit de kast trekken, is een goedkope keuze. Op de lange termijn zou je toch liever willen investeren in een paar goede hardloopschoenen. Deze schoenen zorgen dat jij aan het einde van je training, minder last hebt van je voeten. Ook kun je beter presteren met hardloopschoenen omdat deze goed grip hebben op de grond.

Muziek

Maak van te voren een afspeellijst met nummers die energie in je naar boven halen. Als je zelf geen inspiratie hiervoor hebt, kun je afspeellijsten opzoeken van anderen. Zorg ook dat je een koptelefoon of oortjes hebt, zodat alleen jij van de muziek kan genieten.

Houding

Dit spreekt natuurlijk voor zich, maar toch komt het regelmatig voor dat men de verkeerde houding aanneemt tijdens het hardlopen. Het is belangrijk om niet te grote passen te maken en je benen ook niet helemaal strekken als het op de grond komt. Om het hardlopen beter vol te houden, kan je je lichaam meebewegen met je passen. Je draait je torso mee met de been die naar voren strekt en houd je ellebogen in een hoek. Een goede houding kan lelijke blessures voorkomen.

Tijdens het hardlopen

Als je van jezelf weet dat je niet tientallen minuten aan één stuk door kan hardlopen, is het handig om beetje bij beetje te oefenen. Je traint jezelf eens in de zoveel tijd om steeds een minuut langer hard te lopen. Dit is in het begin moeilijk en je zult hier ook veel tijd mee kwijt zijn. Zorg met name dat je niet te hard gaat hardlopen en dat je ook rust neemt tussendoor.

Hardlopen is ideaal om in beweging te blijven of wanneer er wat kilo’s eraf moeten. Voorbereidingen treffen is essentieel wanneer je het meeste uit je training wilt halen, zonder blessures op te lopen. Neem hiervoor de benodigde tijd en heb ook geduld tijdens de trainingen. Je loopt niet uit jezelf een hele marathon in een keer zonder ervaring!