Smoothies zijn de ideale manier om op een makkelijke manier groenten en fruit binnen te drinken. Door verschillende smaken met elkaar te combineren, consumeer je een bepaalde groente of fruit die je normaal nooit zou eten. Buiten het feit om dat smoothies vol zitten met vitaminen, kun je er ook nog eens voor zorgen dat ze gezond zijn en ook nog eens overheerlijk! Echter gebeurt het snel dat er onnodige koolhydraten in je smoothie komen, dit is natuurlijk niet erg. Onverteerbare koolhydraten zijn goede koolhydraten als je wilt afvallen. Onnodige koolhydraten kunnen er voor zorgen dat je aankomt, daarom staat hieronder 8 koolhydraatarme smoothies opgenoemd!

Hoe maak ik een overheerlijke smoothie?

De ratio om een lekkere, voedzame smoothie in elkaar te zetten is door twee soorten fruit in een blender te doen met een soort groenten. Om extra smaak toe te voegen aan de smoothie, kun je verschillende soorten zoetmakers toevoegen, zoals honing of agavesiroop. 

Voor het gemak noem ik hieronder acht voorbeelden van overheerlijke smoothies die voedzaam, gezond en ook nog eens laag in koolhydraten zijn. Alle benodigdheden zijn genoeg voor twee glazen smoothie.

Smoothie 1:

Snijd een mango in stukjes en haal het vruchtvlees uit een passievrucht. Voeg het fruit vervolgens in een blender met drie handjes spinazie, 100 ml kokosmelk en 250 ml water. Mix het geheel bij elkaar en doe in een glas met wat ijsklontjes voor extra verkoeling

Smoothie 2:

Voeg een perzik en een halve banaan samen in de blender met 50 gram sla. Het klinkt heel gek om sla in een blender te doen, maar het smaakt heerlijk! Dit is te danken aan het feit dat sla een hele neutrale maar wel een frisse smaak heeft. Voeg nog 200 ml ongezoete amandelmelk bij en mix het tot een geheel.

Smoothie 3:

Een courgette is qua structuur de perfecte vervanging voor een banaan, en ook nog eens lager in calorieën! De smoothie wordt er romig dankzij de toevoeging van de courgette. Daarom kan je een halve courgette in een blender doen met een appel en een perzik. Voeg 200 ml ongezoete amandelmelk en een eetlepel lijnzaad. Lijnzaden zitten vol met omega 3-vetzuren, vezels en eiwitten. Tijd om een overheerlijke smoothie te mixen!

Smoothie 4:

Net zoals een smoothie met sla een beetje apart klinkt, lijkt het alsof andijvie ook niet in een smoothie zou passen. Fout, andijvie heeft misschien een iets pittigere smaak maar dit kan makkelijk geneutraliseerd worden dankzij andere vruchten. Voeg 50 gram rauwe andijvie samen met 1 kiwi en een halve banaan. Voeg daarbij 200 ml ongezoete amandelmelk en een eetlepel chiazaad. Chiazaden zijn, net zoals lijnzaden, super gezond en zitten bomvol met gezondheidsvoordelen. Ze zijn rijk aan omega 3-vetzuren, vezels en eiwitten. Een tekort aan magnesium en calcium zul je niet krijgen van deze kleine pitjes. De ideale toevoeging voor je smoothie.

Smoothie 5:

De smaak van deze smoothie is een apart maar geeft een warm gevoel. Dat is te danken aan de combinatie van pompoen met kaneel. Het is de ideale smoothie voor de wat koudere dagen.
Kook van te voren 100 gram pompoen en laat dit ook even afkoelen. Wanneer de pompoen is afgekoeld, voeg je het met een halve banaan in de blender. Doe vervolgens een eetlepel lijnzaad, een flinke snuf kaneel en 200 ml ongezoete amandelmelk. Laat jezelf verrassen maar ook verwennen door de smaakcombinatie van de smoothie.

Smoothie 6:

Wanneer je je stoelgang wilt verbeteren, is deze smoothie iets voor jou! Pruimen bevatten veel vezels en zorgen daarom dat je stoelgang beter te werkt gaat. Voor deze stoelgang verbeterende smoothie mix je 50 gram boerenkool, drie pruimen, zonder de pit, en een halve banaan samen in een geheel. Dit doe je samen met 200 ml ongezoete amandelmelk en een eetlepel lijnzaad. Met deze smoothie voorkom je een ontstopping!

Smoothie 7:

Venkel wordt regelmatig als een kruid toegepast vanwege de anijsachtige smaak. Het wordt ook steeds vaker gegeten omdat het laag in calorieën en vetten is terwijl de groente vol zit met mineralen! Gelukkig kun je de anijsachtige smaak van venkel neutraliseren. Om deze smoothie te maken, voeg je een halve venkel in de blender met een handje sla en een peer. Bij de groente-fruit mix voeg je 200 ml ongezoete amandelmelk, een theelepel kaneel en een ontpitte dadel toe. Een dadel is een super gezonde fruit die vol zit met vitaminen en mineralen (vooral B-vitamine). Mix je smoothie tot een geheel en geniet van je vitamine en mineralen drankje

Smoothie 8:

Deze smoothie heeft ook een verrassende twist! De extra vitamine en mineralen in deze smoothie zijn te danken aan de paksoi die je hierin voegt. Vier stengels paksoi is de basis voor dit sapje, samen met twee ontpitte perziken en een kwart komkommer. Hierbij voeg je 200 ml ongezoete amandelmelk bij en een handvol cashewnoten. Cashewnoten bevatten veel gezonde vetten die aan te raden zijn in je voeding, dus wees er niet bang voor! Deze smoothie is lekker romig maar wel vol met vitaminen en mineralen.

koolhydraatarme smoothie

Smoothies zijn ideale manier om wat meer groente en fruit binnen te krijgen. Het gevaar achter deze overheerlijke smoothies kan zijn dat ze snel vol met koolhydraten zitten. Onverteerbare koolhydraten zijn goed voor je, maar verteerbare koolhydraten worden snel verbrand. Hierdoor kom je makkelijker aan. Let daarom goed op wat je in een smoothie stopt om het gezond te houden. Naast het bereiden van koolhydraatarme smoothies kun je natuurlijk ook een aantal koolhydraatarme maaltijden inslaan, om lekker ‘on track’ te blijven wanneer je koolhydraatarm probeert te eten. Zelf smoothies maken en koolhydraatarme sportmaaltijden zijn een makkelijke manieren om je goede voornemens met betrekking tot gezond eten en drinken waar te maken. Wel willen we hierbij benadrukken dat genieten van je (koolhydraatarme) smoothie natuurlijk het belangrijkste is!