De gemiddelde Nederlander besteedt ongeveer 4 uur per week aan het verzorgen van hun gazon en tuin. Grasmaaien is vaak het meest tijdrovende onderdeel van het routineonderhoud van het gazon. Om de doeltreffendheid van de gazonverzorging te vergroten, hebben we de ultieme gids gemaakt voor het op de juiste manier maaien van een gazon.
Als je nieuw bent met maaien, is deze gids het perfecte hulpmiddel om je te helpen leren hoe je een gazon correct maait. Voor degenen die meer ervaring hebben, zal deze gids nuttig advies geven om het uiterlijk van je gazon te perfectioneren.

Draag de juiste kleding

Voordat we leren hoe je een gazon moet maaien, zullen we belangrijke veiligheidsmaatregelen voor het maaien bespreken. Op basis van recente statistieken raken jaarlijks ongeveer 80.000 mensen gewond door een grasmaaier. Het snel bewegende mes kan snel stenen en andere kleine voorwerpen naar je toe vliegen. Je kunt dit soort verwondingen echter voorkomen door de juiste kleding te dragen. Kies kleding die goed past en die je voldoende bewegingsvrijheid geeft.
Aangezien de zomerdagen het hoogst zijn, moet je ook nadenken over de veiligheid van blootstelling aan de zon. Blootstelling aan de zon beperken en gehydrateerd blijven zijn essentieel voor een plezierige maai-ervaring.

Bereid het gazon voor

Loop voordat je begint rond en verwijder grote objecten zoals stenen of stokken. Dit voorkomt schade aan het maaimes. Scan bovendien het gazon om er zeker van te zijn dat er geen kinderen in de tuin spelen om ongelukken te voorkomen. Als je huisdieren hebt, moet deze binnen houden, terwijl je het gazon maait.

Gebruik een randtrimmer voordat u gaat maaien

Voordat je uw gazon gaat maaien, moet je een rand van het gazon maken. Je kunt ook een kantenband gebruiken rond permanente achtertuinstructuren, zoals airconditioningunits, speelsets of bloembedden.
Je wilt dit doen voordat u het gras maait, omdat de grasmaaier het grote maaisel zal mulchen. Uiteindelijk zal de kantentrimmer helpen om een ​​rechte en verfijnde rand rond je pas gemaaide gazon te creëren.

Maai een droog gazon

Idealiter wilt je je gazon maaien, terwijl de grasmat droog is. Plan
je maaibeurt voordat de sproeiers worden ingeschakeld. Droog gras heeft ook de voorkeur voor mulchen, omdat het minder snel klontert.
Hoewel het maaien van een nat gazon niet slecht is voor het gras, zal het natte gras resulteren in een langer maaiproces. Nat gras kan gemakkelijk vast komen te zitten in de maaier, waardoor je het mes meerdere keren moet stoppen en schoonmaken. De zak zal ook moeilijker te legen zijn. Als je besluit nat gras te maaien, vermijd dan drassige grond. Doorweekte grond kan leiden tot graszoden die je gazon beschadigen. Als de grond te nat is, stel het maaien dan uit tot een later tijdstip of datum.

Kies de juiste maaihoogte

Maaien op de juiste hoogte bevordert de wortelgroei en draagt ​​bij aan een gezond en bloeiend gazon. De meeste grasmaaiers hebben meerdere hoogte-instellingen. De optimale instelling bevindt zich meestal ergens in het midden, afhankelijk van de hoogte van je gras.
Je gazon is beter te lang dan te kort. Mensen denken vaak dat als ze hun gras kort maaien, ze het niet zo vaak hoeven te maaien. Als je het gras echter herhaaldelijk te kort maait, loopt je het risico het gazon te verzwakken of te doden. Probeer je gras gedurende het groeiseizoen ongeveer vijf centimeter lang te houden.

Vermijd het scalperen van uw gazon

Gras kan energie toewijzen aan twee functies: wortels laten groeien of nieuwe messen laten groeien. Het te kort maaien van gras kan zwakke wortelsystemen veroorzaken, waardoor het gras uiteindelijk kan afsterven. Daarom is het belangrijk om de juiste gewoonten te gebruiken om je gazon te maaien om scalperen te voorkomen.
Als je het gazon te kort maait (“scalperen”), wordt je gras gevoeliger voor de hoge temperaturen en droogte. Het scalperen van je gazon in de hitte van de zomer zal het herstelvermogen van het gras ernstig belemmeren. Omdat warm weer gazons al belast, zal scalperen de zaken zeker erger maken.

Bovendien zal het te kort maaien van gras de toevoer van voedingsstoffen van het gras beperken, waardoor onkruid vrij spel krijgt. Het zonlicht zal ook het onkruid bereiken en zorgen voor fotosynthese voor groei.
Weet je niet zeker of je je gazon aan het scalperen bent? Als je gras zo kort is dat de stengel zichtbaar is, is het te kort. Deze stengel is meestal bruin van kleur. Typisch, de meeste grassen van het warme seizoen moeten minstens 1 inch hoog zijn en de meeste grassen van het koele seizoen moeten minstens 2,5 inch hoog zijn.

Houd je maaimes scherp

Wanneer je je gazon maait, wil je het gras maaien, niet scheuren. Kijk de volgende keer dat je maait eens naar het gras. Als het er gescheurd en gerafeld uitziet, moet het mes van je maaier worden geslepen. Door scheuren kan je gras kwetsbaarder worden voor ziekten en plagen.
Goed onderhoud van de grasmaaier, zoals het slijpen van het mes van je grasmaaier, zorgt voor gelijkmatig maaien en een gezondere verdeling van het maaisel. Een messenslijper kan bij de meeste huis- en tuincentra worden gekocht. Tijdens het maaiseizoen moet je om de paar weken een mes slijpen. Je kunt ook een reservemes bij de hand houden om afwisselend te gebruiken.

Kale plekken

Ondanks de goede zorg kunnen er altijd kale plekken ontstaan in het gazon.

Dat kun je door twee verschillende methode oplossen.

  1. Opnieuw inzaaien, hetgeen natuurlijk een langdurige methode is.
  2. De kale plekken uitsteken en het gras inclusief wortels verwijderen. Dan nieuwe graszoden kopen en deze op de uitgestoken plek leggen.