Tuinverlichting is meer dan alleen functioneel; met de juiste tuinverlichting creëer je een bepaalde sfeer voor wanneer je na zonsondergang nog in de tuin wil zitten met vrienden, familie of alleen. Door te experimenteren met je tuinverlichting en nieuwe verlichtingselementen toe te voegen, kun je sfeerbepalende veranderingen doorvoeren. In dit blog bespreken we de mogelijkheden die vrolijke (gekleurde) lampen, verwerkt in een zogeheten prikkabel, bieden om jouw tuin van wat extra sfeer te voorzien.

Aan de slag met prikkabels buiten

Je wilt de sfeer van een buitenfeestje of de vrolijke verlichting die je kent van je lokale terras naar je eigen tuin halen door deze te voorzien van een lichtsnoer, maar hoe pak je dit aan? Je hebt bij het uitzoeken van een prikkabel voor bijvoorbeeld jouw loungeplek, schuurtje of veranda verschillende mogelijkheden. Zo kun je een lichtsnoer buiten plaatsen die je helemaal zelf hebt samengesteld. De keuzes die je hebt bij het zelf samenstellen van prikkabels, bevinden zich onder andere op het gebied van:

  • De lengte van de prikkabel zelf
  • Hoeveel lampjes er op de prikkabel geplaatst kunnen worden (bevindt er zich bijvoorbeeld om de halve of om de hele meter een fittion voor een lampje)
  • Welke fittingen de lampjes dienen te hebben die je erop plaatst
  • De kleur van bijvoorbeeld party lampen die je per stuk of in grotere aantallen uitkiest. Heb je een babyshower en ga je daardoor voor extra blauwe lampjes? Of ga je niet voor gekleurde lampjes, maar kies je voor warm wit licht? Als je een prikkabel samenstelt, is de keuze volledig aan jou
  • Verplaats de zelf samengestelde prikkabel eventueel naar binnen om ook ’s winters over feestelijke verlichting te beschikken

Wil je gewoon snel een feestelijke sfeer in je tuin creëren door een prikkabel buiten te plaatsen? Er bestaan ook allerlei soorten prikkabels inclusief lampen, waarmee je in een keer een vrolijke lichtslinger in huis haalt zonder de individuele (gekleurde) lampen uit te hoeven zoeken.

lichtsnoer buiten

Welke mogelijkheden bieden LED prikkabels?

Je bent vast al bekend met de voordelen van LED verlichting ten opzichte van traditionele verlichting. Onder andere het verlaagd energieverbruik, het ontbreken aan opwarmtijd en de lange levensduur en robuustheid van LED lampen maken dat deze zich goed lenen voor een modern interieur. Goed nieuws; de vrolijke prikkabels die je kunt gebruiken om je tuin van extra sfeer te voorzien, bestaan ook in LED uitvoeringen. Zo’n LED prikkabel bestaat dan uit een prikkabel met meegeleverde LED lampjes. Ook kun je een prikkabel aanschaffen en losse LED lampjes uitkiezen om je eigen energiezuinige prikkabel buiten te kunnen plaatsen.

Hopelijk hebben ben je wat meer te weten gekomen over prikkabels, en weet je hoe je deze vrolijke (LED) lichtsnoer kunt inzetten om jouw tuin van wat extra sfeer te voorzien. Veel succes en plezier als je aan de slag gaat met de verlichting in jouw tuin.