Je hebt net jouw nieuwe houten tafel gekocht en het zou zonden zijn als deze niet goed werd onderhouden. Je wilt hier immers zo lang mogelijk kunnen genieten van de optimale condities van jouw nieuwe aankoop. In dit artikel vertellen wij jou hoe je het beste kunt omgaan met een tafel gemaakt van hout zodat je hier zolang mogelijk van kunt genieten.

Dek de houten tafel af met een tafelkleed

We beginnen met de belangrijkste tip en misschien wel de makkelijkste manier om jouw houten tafel in topcondities te houden. We weten allemaal hoe snel een ongelukje kan plaatsvinden. Zo heeft iedereen weleens per ongeluk een glas omgestoten of zitten knoeien met andere voedingsmiddelen. Wanneer dit bijvoorbeeld rode wijn betreft of andere producten die hardnekkige vlekken veroorzaken is het natuurlijk altijd beter om dit te voorkomen dan genezen. In het ergste geval als het houten blad niet voldoende beschermd is met een goede laklaag en je de vlek er niet meer uit krijgt, zal de tafel opnieuw geschuurd en gelakt moeten worden. Dit wil je natuurlijk het liefste voorkomen. Gebruik dus een vocht afstotend tafelkleed wanneer je gaat dineren of aan andere tafel activiteiten deelneemt in combinatie met eten en drinken.

Zorg dat het tafelblad droog en uit het zonlicht blijft

Zoals we allemaal weten worden houten tafels gemaakt van bomen. De houten tafel is dus een product wat voort gekomen is uit de natuur. Dit betekent dat dit hout nog altijd kan reageren op bepaalde schommelingen in vochtgehaltes en extreme temperatuurwisselingen. Een typische ruimte waar dit vaak optreedt is een serre. Doordat het zonlicht via alle kanten kan binnendringen en op het tafelblad kan schijnen, heb je kans dat het tafelblad door extreme temperatuurschommelingen in combinatie met wisselingen in vochtgehaltes krom kan trekken. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat wanneer het blad per ongeluk nat is geworden direct droog te maken met een doek. Denk hier bijvoorbeeld ook aan kringen die veroorzaakt worden door een condenserend glas drinken. Gebruik hiervoor onderzetters!

Hoe maak ik mijn houten tafel schoon?

Nu hoor ik je denken “hoe kan ik mijn tafel nu schoonmaken als deze niet nat mag worden?”. Dit is een terechte vraag.

Een tafelblad wordt over het algemeen altijd afgewerkt met een vernis, olie of verschillende laklagen. Dit zorgt voor een beschermlaagje tussen het daadwerkelijke hout oppervlak en alles wat op de tafel gebeurd. Deze beschermlaag heeft twee functionaliteiten. Eén van deze functionaliteiten is er om voor te zorgen dat het hout niet direct nat wordt en dat het vocht echt binnendringt in het hout oppervlak. Het is daarom dus gewoon mogelijk een tafel met een vochtige doek af te nemen. Gebruik hierbij geen schoonmaakmiddelen aangezien je hier de laklaag juist mee beschadigd waardoor het blad eerder slijtage plekken kan vertonen. Daarnaast heeft de laklaag, indien de kwaliteit hoog is, ook een beschermde werking tegen krassen en deuken. Bijvoorbeeld wanneer je de sleutels op tafel gooit zou de laklaag dit moeten kunnen opvangen. Natuurlijk is het beter om het niet doen en zorgvuldig met je spullen om te gaan. Zodat je hier nog zolang mogelijk van kunt genieten.

Help! Mijn houten tafel is toch beschadigd

Ook al volg je alle bovenste tips nog zo goed op, “een ongelukje zit in een klein hoekje”. Het kan zomaar voorkomen dat het toch een keer goed fout gaat en het tafelblad dusdanige schade heeft opgelopen dat het niet meer met een doekje op te lossen is. Dan kun je altijd nog overwegen om de houten tafel op te knappen. Dit kun je doen door zowel de laklaag als de bovenste beschadigde laag in het hout weg te schuren. Vervolgens kun je de tafel weer opnieuw lakken en afwerken zodat hij er weer als nieuw uitziet.