Net een nieuw huis gekocht? Dat is altijd een ontzettend leuke gedachte en ervaring. Echter, je moet dit huis ook nog inrichten, iedereen wil vanzelfsprekend een wat luxere inrichting. Maar hier komt vaak nog wel het een en het ander bij kijken. Er zit ook een keerzijde aan dat nieuwe huis, je moet allerlei praktische dingen regelen wat betreft financiële zaken, sommige zijn verplicht, maar vergeet ook vooral de inboedelverzekering niet! Een inboedelverzekering is absoluut aan te raden, ook bij een luxere inrichting, maar er zijn dan wel een aantal zaken waar je goed op moet letten. In dit artikel leggen we je uit waarom.

Wat wel, en wat niet?

Het is altijd even handig om na te gaan wat er nu onder de inboedelverzekering valt. Onder de inboedel vallen alle spullen die niet aardvast zitten aan het huid. Dat betekent dus, alles wat je in principe mee kunt nemen als je opnieuw gaat verhuizen. Hiermee kun je denken aan meubels, sieraden, contant geld, computers, televisies enzovoorts. De waarde die je terugkrijgt bij schade aan de inboedel is afhankelijk van het verzekerde bedrag, en vaak ligt het er ook maar net aan op welke manier de spullen kapot zijn gegaan.

Ook de spullen die je plaatst in de tuin en in de schuur vallen in principe onder de inboedel. Wanneer een bank set in de tuin beschadigd door een hevige storm, of als de fiets gestolen wordt uit de schuur.

Wanneer je dus gaat voor een luxere inrichting van het huis, dan heb je veel spullen van waarde. Wat veel mensen vaak gaan doen is voor een enorm bedrag verzekeren, met als resultaat dat men zichzelf over-verzekerd, of juist onderverzekerd. Bij oververzekering heb je voor een te hoog bedrag verzekerd, wat resulteert in een groot verlies aan geld, maar wanneer je onderverzekerd bent, dan krijg je niet het bedrag terug wat je eigenlijk wenst terug te krijgen, te weinig om de schade van het verloren materiaal aan de inboedel te dekken. Dan heb je een nog groter probleem, want de inboedel is beschadigd of gestolen, maar je krijgt niet de vergoeding om de desbetreffende schade op te vangen. Dat is bij een luxere, en dus een waardevolle inrichting extra vervelend, kijk dus altijd nog even extra goed naar een goedkope inboedelverzekering!

Waar moet ik dan op letten?

Onderverzekerd raken is iets wat het meest vaak voorkomt. Dit komt omdat je inboedel door de jaren heen veel veranderd, en dus wordt de inboedel door de jaren heen vaak meer waard. Kijk met de inboedelverzekering dus niet enkel naar datgene wat je nu van plan bent voor een luxe inrichting, maar er zijn altijd nog wel dingen die je plant om later te veranderen. Kijk dus ook vooruit! Ga alles voor het afsluiten van de verzekering nog een keer heel goed na, houd er ook rekening mee dat je bij een schade uitkering nooit de volle 100% uitgekeerd krijgt.
Heb je het idee dat je toch bent onderverzekerd? Neem dan even contact op met de verzekeraar en laat de inboedel herwaarderen.