Stijlvol je lampen ophangen? In dit blog geven wij je tips over hoe je het beste een lamp kan ophangen.

*Mocht je voor het eerst aan de slag gaan met het vervangen van een lamp, schakel dan eventueel hulp in van iemand met meer ervaring op dit gebied. Je gaat werken met elektriciteit(sdraden) dus voorzichtigheid is altijd een vereiste!

Stap 1 Lamp ophangen? Veiligheid voorop!

Veiligheid staat altijd voorop, het is daarom ook erg belangrijk om de stroom eraf te halen voordat je een lamp verwisselt. Dit is erg belangrijk omdat je anders een stroomschok kan krijgen! Mocht je een lamp verwisselen op hoogte, is het altijd goed om even de stevigheid van de ladder aan te voelen, zodat deze niet wegslipt.

Stap 2 Verwijder de oude lamp

Nadat het stroom is uitgezet kan je de oude lamp veilig verwijderen. Vaak draai je een lamp er eenvoudig uit, bij spotjes heb je een zuignap nodig om hem los te draaien. Daarna kan je de oude lamp zelf losschroeven. Mocht je een ovenlamp willen vervangen, houd er dan rekening mee dat er vaak glazen capsule omheen zit.

Lamp verwijderen

Stap 3 Bepaal de locatie waar je de nieuwe lamp wilt ophangen

Bepaal de locatie van de lamp, wil je de lamp op dezelfde plek houden of heb je liever een andere plek? Mogelijk moet je dan nog de kabel doortrekken. Denk bij de plaatsing ook meteen goed na over wat voor soort lamp erin komt, een kopspiegellamp schijnt bijvoorbeeld niet naar onder maar naar boven. Dit geeft een erg bijzonder effect, en kan er voor zorgen dat de lamp niet te fel in je ogen schijnt.

Lamp Monteren

Stap 4: Monteer de beugel van de lamp

Monteer de beugel van de lamp aan het plafond. Zorg ervoor dat deze beugel goed gemonteerd zit zodat de lamp er niet af valt.

Stap 5 Lamp bevestigen

Als het goed is moeten er drie draden zichtbaar zijn in de kleuren: geel-groen, zwart en blauw. Bekijk hier onder de tabel hoe je de draden moet aansluiten. Voel nog even stevig aan de lamp of hij strak aan het plafond hangt.

DradenAansluiting op lamp
Geel-groenAarde
ZwartL
BlauwN

Stap 6 Test je lamp!

De laatste stap is om de stroom weer aan te zetten en je lamp te testen. Doet hij het? Perfect, mocht hij het niet doen, controleer even de draden of deze goed vast zitten. Let wel op, zet de stroom dan even weer kort uit.

Na het lezen van deze blog ben je helemaal klaar om een lamp op te hangen en te bevestigen op de juiste manier. Lees ook eens één van onze andere blogs voor handige info over diverse onderwerpen.