Goed slapen is net zo belangrijk als gezond eten en regelmatig bewegen. Deze goede gewoonten kunnen je kwaliteit van leven verbeteren. Sommige onderzoeken tonen aan dat slecht slapen negatieve effecten kan hebben op je lichaam. Als je gezonder wilt leven, moet je letten op de kwaliteit en kwantiteit van je slaap. Er zijn veel factoren die je rust kunnen beïnvloeden. Oncomfortabele kleding en beddengoed kunnen de slaapkwaliteit verminderen. Je moet dus een comfortabele nachthemd dames of pyjama’s dragen. Hier zijn enkele tips om beter te slapen die je thuis kunt proberen.

Vasthouden aan een schema

Je moet een strikt schema opstellen om te slapen. Volwassenen moeten minimaal 7 uur per dag slapen. Het wordt niet aanbevolen om meer dan 8 uur per dag te rusten. Om een goede slaapgewoonten aan te moedigen, moet je elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en opstaan. Je kunt bijvoorbeeld elke dag om 22.00 uur naar bed gaan en om 06.00 uur opstaan. Door je aan dit schema te houden, kun je de slaap-waakcyclus van het lichaam versterken.

Comfortabele omgeving creëren

De beste slaapplaats is een donkere, koele en stille kamer. Lichte kamer maakt het moeilijk om in slaap te vallen. Vermijd schermtijd voor het slapengaan. Je kunt een verduisteringsgordijn installeren om te voorkomen dat er buitenlicht je kamer binnenkomt. Als de temperatuur in de slaapkamer hoog is, kun je een ventilator of airconditioning gebruiken om het koeler te maken.

Fysieke activiteiten doen

Je moet lange dutjes overdag vermijden. Een langer dutje kan het voor je moeilijk maken om ’s nachts in slaap te vallen. Je kunt moet je dutje overdag tot 1 uur beperken. Dan zou je overdag actiever moeten zijn. Je kunt fysieke activiteiten doen, zoals joggen, sporten of huishoudelijke klusjes. Dit komt omdat je beter kunt slapen als je moe bent.