Het is vandaag weer Prinsjesdag, Oranjefans zullen vanuit heel het land naar Den Haag reizen om naar koning Willem Alexander en koningin Maxima te zwaaien. De glazenkoets rijdt van de Koninklijke stallen naar het Binnenhof, om daarna in de Ridderzaal de Troonrede voor te lezen. Voor sommige een van de leukste dagen van het jaar voor andere een dag uit de andere 365. Daarom hier de top 3 fails van de afgelopen jaren.

via GIPHY

Wilhelmina weigert de troonrede voor te lezen

In 1911 had Wilhelmina er weinig zin in, in een tijd dat de Koningshuis nog meer macht had, las Wilhelmina de troonreden niet voor uit protest. De Tweede Kamer voorzitter van Bylant werd herbenoemd als voorzitter. Wilhelmina zag hem niet zitten en vond hem een zwakke voorzitten. De koningin gaf aan dat ze liever bij een leger oefening was en liet het lezen van de troonrede links liggen, powermoves van de toenmalige koningin.

Koffer vergeten

In 1957 kwam minister Hofstra aan zonder ‘het’ koffertje. De rijksbegroting had hij wel bij maar in zijn aktetas. Hij zei later dat hij het simpel weg vergeten was, ondanks dat de traditie toen al 10 jaar oud was. Fail!

Ongeluk met de koets

Prinsessen Beatrix, Irene en Margriet zaten in 1963 samen in een aparte koets die achter de Goude Koets aanreed. De koets waar de prinsessen inzaten werd getrokken door 4 paarden en vlak na dat ze vertrokken sloeg een van de paarden op hol. De paarden met de koetst eindigde uiteindelijk tegen een boom, de prinsessen bleven gelukkig ongedeerd.

Programma Prinsjesdag 2017

Nog even voor de goede orden, het schema van Prinsjedag 2017!

  • 12:45 uur – Glazen Koets rijdt van de Koninklijke stallen naar Paleis Noordeinde
  • 13:00 uur – Vertrek rijtour koninklijke stoet van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof
  • 13:15 uur – Troonrede Ridderzaal
  • 13:50 uur – Glazen Koets vertrekt vanaf het Binnenhof richting Paleis Noordeinde
  • 14:00 uur – Balkonscène Paleis Noordeinde
Nederlandse vlag Prinsjesdag