De Oktoberfesten zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen. De oorsprong van deze feesten is afkomstig uit Duitsland, in München om precies te zijn. Dit festijn wordt gezien als het grootste bierfestival wereldwijd. Anders dan de naam doet vermoeden beginnen de Oktoberfesten al in september en duren ze tot de 1e zondag in oktober. Het duurt in totaal dus zo’n 2/3 weken.

De Oktoberfesten worden gehouden in grote tenten. In tegenstelling tot dance festivals wordt er met de Oktoberfesten aan lange tafels gezeten en gedronken. Het is een erg gezellig samenzijn waar vele liters bier worden gedronken. Waar je in normale uitgaansgelegenheden een biertje van 0,2L krijgt is dit bij de Oktoberfesten wel anders. Hier worden pullen van liter geserveerd. Mooie Duitse serveersters brengen je de pullen zelfs naar je tafel, zodat jij gezellig met je beste vrienden verder kunt kletsen. In Nederland wordt dit concept steeds vaker gekopieerd. Voornamelijk in Brabant en Limburg zijn jaarlijks regelmatig van dit soort evenementen.

Praktische tips

We geven je graag een aantal praktische tips als je naar Duitsland gaat voor een aantal dagen Oktoberfest te vieren;

  • Neem een extra setje kleding mee
  • Bestel een goedkope variant van je Oktoberfest kleding in plaats dure originele kleding
  • Drink in een gematigd tempo wil je het einde van de avond halen
  • Vrouwen met een strikje in het midden van de schort zijn nog single
  • In het weekend is het vaak té druk dus ga bij voorkeur in doordeweeks
  • Leer wat Duitse meezingers vooraf zodat je niet uit de toon valt
  • Neem geen (grote) tassen mee naar de tent, je toegang kan geweigerd worden
  • In de tenten kan veelal alleen met cash geld betaald worden

Muziek tijdens de Oktoberfesten

In München wordt er tijdens de Oktoberfesten geen muziek gedraaid. Er wordt traditioneel door blaaskapellen live muziek gespeeld. Deze traditie wordt in Nederland zelden overgenomen. De muziek wordt in Nederlandse feesttenten vaak verzorgd door een bandje of een dj, die zowel feest- als schlagermuziek speelt.

Oktoberfest kleding; wat draag je tijdens dit feest?

Vanzelfsprekend wordt er tijdens de Oktoberfesten een bepaalde kledingdracht van je verwacht. Vooral in München is het not done wanneer je niet in een traditioneel kostuum verschijnt. Hoe ziet deze kledingdracht er dan uit vraag je jezelf misschien af. Mannen dragen tijdens de Oktoberfesten een lederhose met wit of geruit overhemd aan. Wil je het helemaal perfect doen? Dan draag je als man nog een passende bretels, witte hoge sokken, donkere leren schoenen en een typisch groen Alpen hoedje. De dames worden verwacht in een dirndl, een jurkje met schort eroverheen. Een dirndl is een jurkje dat vroeger door dienstmeisjes werden gedragen. Naast een dirndl kun je je outfit nog uitbreiden met leuke accessoires met een bloemenkrans en een mooie hanger. Qua schoeisel worden pumps, stiletto’s of ballerina’s. Zoek jij nog gave en betaalbare Oktoberfest kleding? Wij weten wel een goed adresje.. Hier is zelfs kleding voor kinderen te verkrijgen.

oktoberfest kleding

Bezoek de Oktoberfesten

Vanuit Nederland zijn er zelfs georganiseerde reizen naar München als je de Oktoberfesten wilt bezoeken. Je kunt natuurlijk ook zelf iets organiseren. Zorg er wel voor dat je ruim op tijd een hotel/hostel of airbnb boekt, want slaapplaatsen in een rondom München zijn erg gewild deze periode. Zoek je het toch wat dichterbij. Zoals gezegd zijn er in Nederland ook regelmatig Oktoberfeesten. Hier kun je vast kennismaken met dit fenomeen en wellicht ben je het volgende jaar wel in München te vinden tijdens de originele feesten.

Zijn de Oktoberfesten bij nader inzien toch niet helemaal jouw ding. Hier heb je een overzicht met andere festivals.