Tijdens de zwangerschap verandert veel aan je lichaam, zowel van binnen als van buiten. Om weer te beginnen met sporten, zie je op het eerste blik niet zo zitten. Echter heeft het vele voordelen om fit te blijven tijdens de zwangerschap!

Je kunt het niet aan je buik zien als je gaat sporten tijdens de zwangerschap maar je lichaam zal het verschil merken! De kans op rugklachten tijdens de zwangerschap zullen sterk verminderen en dat geldt ook voor de kans op zwangerschapsdiabetes en zwangerschapskwalen. Het slechter slapen zal ook verminderen wanneer je zorgt dat je fit blijft tijdens de zwangerschap.  

Natuurlijk kun je net niet zo intensief sporten zoals toen de tijd dat er geen baby in je buik zat. Wel zijn er andere manieren waarop jij ervoor kan zorgen dat jij fit blijft met een kleine in je buik!

Zwemmen om fit te blijven tijdens de zwangerschap

Zwemmen is geheel veilig gedurende de gehele zwangerschap, tenzij de vliezen gebroken zijn. Je bent totaal gewichtloos in het water, wat het sporten erg verdragelijk maakt. Over het algemeen staat zwemmen bekend als een sport waar je geen tot weinig blessures aan kan overhouden, dit geldt ook tijdens de zwangerschap. Zwemmen is een veilige en makkelijke voor jou om te sporten.

Yoga om fit te blijven tijdens de zwangerschap

Zwangerschapsyoga is het perfecte moment om even tot rust te komen en echt te luisteren naar je lichaam. De ademhaling oefeningen zullen je helpen te ontspannen tijdens het sporten. De ademhalings oefeningen zijn ook goed om bewust je aandacht te sturen naar je kindje en contact ermee te maken. En eerlijk is eerlijk, des te sterker en flexibeler je lichaam is, des te meer je bevalling wat makkelijker zal verlopen.

Wel moet je op enkele dingen letten tijdens het beoefenen van yoga tijdens de zwangerschap. Je moet goed naar je lichaam luisteren en op tijd stoppen wanneer het te veel wordt. Vermijd oefeningen waar druk op je buik komt en maak bij bepaalde oefeningen ook ruimte voor je buik. Blijf dicht bij de muur staan voor wanneer je je evenwicht verliest en je jezelf makkelijk kan opvangen.

Andere cardio vormen om fit te blijven tijdens de zwangerschap

Wanneer je het toch wat rustiger aan wilt doen, kun je er ook voor kiezen om andere cardio vormen te doen om in beweging te blijven. Goede voorbeelden hiervan zijn fietsen en wandelen.
In het begin van de zwangerschap is fietsen ideaal. Je bent nog niet op je zwaarst en kan hierdoor nog makkelijk balans houden op de fiets. 

Als het bewegen steeds moeilijker wordt, is een simpel rondje de makkelijkste manier om in beweging te blijven. Hiermee kun je zelf het tempo en de duur van het wandelen bepalen.
Het wordt afgeraden om te gaan joggen of touwtjes springen. Dit kan ook lange termijn nadelige effecten hebben door het gewicht dat op je bekken komt.

Vind je het lastig om fit te blijven tijdens de zwangerschap? De gedachte dat je je baby beschadigt of de foute oefeningen doet in een kwetsbare staat is volkomen begrijpelijk. Een optie om fit te blijven, maar wel onder begeleiding is om een personal trainer te nemen. Personal Training is erop gefocust om je begeleiding te geven die gepersonaliseerd is aan jouw behoefte en situatie. Zo hoef je niet bang te zijn dat je fouten maakt en kan jij op een sportieve wijze genieten van je zwangerschap.