Wanneer we een feest geven, willen we er graag een geven die blijft hangen bij mensen. Dat maanden na het feest nog aanhoort: “”Ja maar dat feest, was echt een heel leuk feest”. Of een feest nou echt een leuk feest is, ligt stiekem wel aan de gasten die je uitnodigt. Gelukkig kun jij met een origineel themafeest, de gasten alvast een gezellige sfeer brengen. Bij themafeesten denk je waarschijnlijk meteen aan Black & White of aan Hawaii. Deze thema’s zijn leuk maar eigenlijk wel basic.

Natuurlijk kan ik je wel drie voorbeelden geven van themafeesten die origineel zijn, en hoe je je erop kunt voorbereiden.

De eerste letter van je naam

Dit themafeest is in opbloei, en daarom nog niet vaak gebruikt. Het idee achter dit thema is dat iedereen verkleed gaat als iets waar de eerste letter van degene zijn naam mee begint.

  • Patricia wordt politie 
  • Ingrid wordt indiaan 
  • Floris wordt Fransman
  • Luuk wordt Luigi

Zo kun je eindeloos doorgaan met ideeën. Het feit dat je niet echt precies weet wat elke persoon aangaat doen, maakt het een grote verrassing om iedereen verkleed te zien.

Je hebt zelf een outfit nodig die past bij de eerste letter van je naam. Aangezien er niet één thema is, maar allemaal verschillende thema’s, kun je de versiering en hapjes er niet op aanpassen. Het is dan een gouden tip om de versiering en hapjes erg neutraal en standaard te houden. Denk hierbij aan chips, frituursnacks en kaasstengels. Een algemene of gezamenlijke afspeellijst kan deze avond gespeeld worden, zo houdt het thema neutraal.

Feestdag

Dit themafeest is geschikt wanneer je met een kleine groep een feest hebt. Iedereen gaat verkleed als een feestdag. Je spreekt van te voren af wie als wat gaat. Dit klinkt als een gek thema maar het eindresultaat hiervan is geweldig. Enkele voorbeelden voor feestdag thema:

  • Kerst
  • Verjaardag
  • Pasen
  • Valentijnsdag
  • Nieuwjaar
  • Koningsdag

Buiten de officiële Nederlandse feestdagen, kun je kiezen voor buitenlandse feestdagen zoals: 4th of July, Halloween, Oktoberfest of St. Patrick’s Day.

Om elke feestdag te betrekken, kun je typische snacks en drankjes op het feest serveren die typisch zijn voor de feestdag. Zo heb je van elke feestdag iets lekkers en leuks.
De eet- en drink tafel zal vol staan met zoveel verschillende soorten eten en drinken van de verschillende feestdagen.
Op muziek betreft is het leuk om een gezamenlijke afspeellijst te maken, waar je typische hits van een feestdag in de afspeellijst kan zetten. Niet iedereen wil de hele avond naar kerstmuziek luisteren, dus voeg een paar klassieke feestnummers toe waar iedereen van uit het dak gaat. 

Zorg dat je bij dit themafeest niet vergeet om foto’s te maken! Het zijn leuke herinneringen om te bewaren en later terug te krijgen naar de outfits en decoratie die bij de outfits past. 

Dia de muertos

Día de Muertos is de Dag van de Doden in Mexico. Als je denkt dat dit feest niet een origineel themafeest is, heb je nog niet gekeken hoe deze dag in Mexico eruit ziet. De Dag van de Doden ziet eruit als een enge feestdag, maar Mexico kleurt die dag in smink, bloemen en doodskoppen.
Jij kan met je vrienden de Dag van de Doden in huis halen. Iedereen kan echt verkleed gaan en zich helemaal uitleven met de smink.

Snacks en drinken die bij deze dag horen, kun je beter links laten liggen. Ze zijn heel smakelijk maar erg moeilijk te maken en dragen vaak een spirituele reden om het te consumeren. Wel kun je als vervanging leuke koekjes bakken met doodskop glazuur en lekkere Zuid-Amerikaanse drankjes in huis halen. Met dit themafeest kun je vooral uitpakken met de decoratie. Je kunt het hele huis volgooien met bloemen, doodskoppen en gekleurde altaars. Dankzij de decoratie kan jij echt de sfeer maken in je huis.

Wanneer je besluit om een themafeest te geven, hoef je het niet te laten bij een standaard Hawaii of Black & White themafeest, ook al zijn deze themafeesten ook heel leuk! Je kunt erg uitpakken dus grijp deze mogelijkheid met twee handen om een origineel themafeest te geven.

Het is de combinatie van de kostuums, decoratie en de hapjes met drankjes die er zijn die een feest zo sfeerlijk maken. De gasten die aanwezig zijn bepalen of het gezellig wordt.