Het is weer zover! Sinterklaas is weer in het land. Dit betekent dat we weer heerlijke pepernoten mogen eten! Het lekkerste is natuurlijk om de pepernoten zelf te bakken want zeg nu zelf verse pepernoten die je zelf maakt, smaken net iets lekkerder dan pepernoten uit de winkel! Elk jaar bak ik zelf pepernoten. De afgelopen twee jaar heb ik het recept gebruikt van Laura’s bakery.

Boodschappenlijstje om zelf pepernoten te bakken!
– 250 gram zelfrijzend bakmeel
– 125 gram donkerbruine basterdsuiker
– 4 theelepels speculaaskruiden
– mespuntje zout
– 100 gram koude harde boter
– 6 eetlepels melk

kruidnoten

Bereidingswijze
Begin met het voorverwarmen van je oven op 175 graden. Het maken van de pepernoten is zo gepiept dus zorg dat je de oven op tijd voor verwarmd. Voeg alle droge ingrediënten (bloem, suiker, speculaaskruiden en zout) samen in een kom en meng dit goed door elkaar. Voeg dan de boter en de melk toen en kneed het lekker ouderwets met je handen tot een stevige bal. Je hoeft het deeg niet te laten rusten in de koelkast dus het draaien kan beginnen! Het is helemaal aan jezelf hoe groot je de pepernoten maakt. Ik maak ze zelf altijd ter grootte van een knikker. Als de bakplaat vol is, zet je de plaat in de oven en bak je ze mooi bruin in 25 minuten. Tip! Laat tussen elke pepernoot een beetje ruimte anders gaan ze aan elkaar plakken.

Pepernoten variatie
1. Dip de pepernoten in gesmolten chocolade en rol de pepernoot daarna voorzichtig door een beetje kaneel.
2. Dip de pepernoten in karamel: smelt hiervoor 200 gram suiker in 1 tl boter. Laat het rustig smelten tot er een mooie karamel kleur ontstaat.