Het is weer herfst! Tijd voor veel nagerechten met kaneel en appel, maar ook tijd voor lekkere warme herfstachtige gerechten! Als je fan bent van champignons of andere paddenstoelen is herfst een leuk seizoen voor jou. In dit artikel daarom een recept voor een lekker romige paddenstoelensoep om de koudere natte dagen door te komen.
Benodigdheden
Voor ong. 6 personen
- 1 bakje peterselie (optioneel)
- Truffelolie (optioneel)
- 600 g gemengde mix paddenstoelen
- 100 g eekhoorntjesbrood, ook wel porcini genoemd
- 2 tenen knoflook
- 1 liter groentebouillon
- 50 g boter
- 300 ml crème fraîche
- 2 uien
- Staafmixer
Vul eerst een kom gedroogd eekhoorntjesbrood met kokend water totdat ze onderstaan. Laat ze weken en was dan alvast de verse gemengde paddenstoelen en zet de bouillon op. Je kunt wat gemengde paddenstoelen opzij leggen voor de versiering op het eind.
Snij de ui en de knoflook en gebruik de boter om de ui met de knoflook te bakken totdat hij glazig is en een beetje is verkleurd. Als je het lekker vindt kun je een deel van de ui bewaren en karameliseren voor versiering bij serveren.
Lek dan het eekhoorntjesbrood uit, maar bewaar het vocht! Schep het eekhoorntjesbrood door de ui samen met de verse gemengde paddenstoelen.
Laat ze nog ong. 5 minuten bakken tot ze zacht lijken. Voeg dan de paddenstoelen en het weekvocht toe aan de bouillon. Laat het koken, en zet het dan op een laag vuurtje voor ongeveer een half uur zodat het door kan koken. Snij ondertussen wat peterselie, en als de soep een half uur gekookt heeft roer je de crème fraîche door de soep en kook je het nog paar minuten.
Gebruik dan een staafmixer om de soep te pureren. Je kunt hem ook door een zeef schenken voor een beter resultaat. Versier kommen met soep met wat peterselie en truffelolie en serveer warm. Eet smakelijk!