Het is nog heerlijk 29 graden hier in Nederland maar toch verlang ik stiekem naar een heerlijk stuk zelfgemaakte warme appeltaart. Die heerlijke geur als de appeltaart net 20 minuutjes in de oven staat. Als ik thuis in de tuin sta dan zie ik onze mooie appelboom met groenrode appeltjes erin. Over ongeveer een weekje kan ik weer met de ladder de boom in om ze te plukken. Ik heb al veel verschillende recepten geprobeerd maar de lekkerste appeltaart maak je gewoon met zelfrijzend bakmeel van Koopmans.
Boodschappen lijstje voor zelfgemaakte appeltaart!
300g zelfrijzend bakmeel (Koopmans)
150g witte basterdsuiker
Mespuntje zout
1 zakje Dr. Oetker vanillesuiker
200g boter of margarine
1 losgeklopt ei
1kg appels (Goudreinetten)
75g suiker
Snufje kaneel
Spatel
Deegroller
Zeef
Springvorm 24cm
Zorg dat alles op kamertemperatuur is.
Ik voeg zelf altijd nog 2 handjes rozijnen toe!
Tip! Je kunt ook verse appels halen bij een groente/fruitboer. Dit maakt de appeltaart nog lekkerder!
Verwarm de oven voor op:
Heteluchtoven 160 graden
Elektrische oven 180 graden
Bereiding voor heerlijke appeltaart
Het deeg
Doe het zelfrijzend bakmeel, de witte basterdsuiker, het zout, de vanillesuiker en 2/3 van het ei in een kom en meng het goed met een spatel. Snijd de boter in blokjes van 3 cm en voeg deze toe aan het bakmeel mengsel. Als je warme handen hebt, is het slim om ze even een paar minuutjes onder de koude kraan te houden. Dan blijft het deeg niet zo plakken en dan lekker ouderwets kneden met je handen. Kneed het mengsel totdat het een mooi samenhangend deeg wordt. Vet de springvorm in en bekleed hem royaal met ¾ van het deeg. Je kunt een deegroller gebruiken om het deeg uit te rollen. Ik kan zelf niet zo goed overweg met een deegroller dus ik gebruik lekker mijn handen om het deeg plat te drukken. Als je toch besluit om een deegroller te gebruiken strooi er dan een beetje bakmeel overheen, dan blijft het deeg niet zo plakken. Prik met een vork gaatjes op de bodem zodat het deeg vocht kan opnemen en leg het resterende deeg in de koelkast.
De vulling
Week de rozijnen een paar minuutjes in lauw water. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in blokjes van 2cm. Haal de rozijnen uit het water en meng ze samen met de suiker en de kaneel door de appelblokjes en vul er de springvorm mee. Tip! Laat het appelmengsel even uitlekken boven de wasbak in een zeef, zo voorkom je dat er teveel vocht in het deeg terecht komt. Maak van het overgebleven deeg dunne rolletjes, druk ze een beetje plat en leg ze kruislings over het appelmengsel.
Bakken
Bestrijk de dunne rolletjes met het overgebleven ei mengsel. Bak de appeltaart goudbruin in 75 minuten en dan is je heerlijke zelfgemaakte appeltaart klaar.
Tip! Heerlijk als toetje met een bolletje vanille ijs en een toef slagroom. There is always room for dessert!
Ik ben benieuwd hoe jij de appeltaart vindt smaken! Laat het me weten via een reactie.
Click edit button to change this text.
Leave A Comment