Wat is er nu leuker dan een gezellige wijnproeverij te organiseren voor je vrienden, niks toch? Gezellig een avondje wijntjes proeven met je vrienden. De herfst is begonnen dus dat betekent dat we weer mooie volle wijnen mogen drinken, maar hoe organiser je nu een wijnproeverij thuis? Hier een aantal tips om je avond succesvol te maken.

Snelcursus wijnproeverij organiseren

Stap 1. Hoeveel flessen wijn?
Het organiseren van een wijnproeverij is makkelijker dan dat je denkt. Hoeveel flessen dat je nodig hebt, hangt af van het aantal mensen, het budget en de ervaring van de proevers. Wijnliefhebbers die nog niet zo ervaren zijn, hebben meestal genoeg aan 6 verschillende wijnen. Bij een wijnproeverij gaat het om het proeven. Je schenkt dus elke keer maar een beetje in. Uit een fles wijn kun je ongeveer 10 – 12 mensen laten proeven.

Stap 2. Hoe kies je de wijnen?
Het leukste maar ook het moeilijkste van het organiseren van een wijnproeverij is het kiezen van de wijnen. Je wilt natuurlijk wel indruk maken op je vrienden. Het leukste is als de wijnen een bepaalde samenhang hebben. Dit doe je bijvoorbeeld door het kiezen van een thema. Je kunt kiezen om alleen wijnen te serveren die uit een bepaalde streek komen of uit een bepaald land. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het thema Spanje en dan 6 flessen kiezen uit verschillende regio’s. Je kunt er ook voor kiezen om een bepaalde druif als thema te kiezen. Ik heb een keer de Shiraz druif als uitgangspunt genomen en toen 6 verschillende wijnen gekozen die gemaakt zijn van de Shiraz druif. Het is ook leuk om 6 verschillende wijnen te kiezen uit 6 verschillende landen. Als je de wijnen hebt gekozen dan heb je de wijnproeverij al bijna georganiseerd.

Stap 3. Ingeschonken en dan?
Er zijn geen strikte regels bij een wijnproeverij waar je je aan moet houden. Het gaat erom dat je iets leert over wijn en over je eigen smaak. Het belangrijkste is dat je ervan geniet en het gezellig hebt met elkaar. Je bespreekt over het algemeen met elkaar wat je ruikt, wat je proeft, of je de wijn lekker vindt of juist niet en waarom. Je kunt ook een proefformulier maken. Iedereen vult dan voor zichzelf het formulier per wijn in.

Wijn & Spijs

Het is niet per se nodig om hapjes te serveren tijdens een wijnproeverij om goed te kunnen proeven maar het is wel heel lekker. Als je toch besluit om tijdens je wijnproeverij wat hapjes te serveren, zorg er dan voor dat de hapjes niet te overheersend zijn. Bij witte wijn kun je het beste lichte kazen serveren zoals Port Salut. Bij een niet te zware rode wijn zijn plakjes ham een goede keus. Zorg ervoor dat de ham niet te zwaar of te pittig is. Bij een mooie volle wijn mag je hapje best wel machtig zijn. Kies bijvoorbeeld voor een lekkere salami of een hapje met vlees erin.

Ik heb laatst een heerlijke wijnproeverij georganiseerd met vriendinnen. Wij hebben toen online een wijnproeverijpakket gekocht bij www.wijnpromo.nl. Dit is ons echt heel goed bevallen. Heb je wel eens een wijnproeverij georganiseerd en heb je nog handige tips? Laat jouw tips voor het organiseren van een wijnproeverij hier achter!